Judith Spiegel, Hoofddoek tegen kogels

boek

Ga met jouw cursor (muis) over de groene woorden of klik op deze woorden voor een vertaling of definitie.

Je ziet nu de tekst met Poolse vertalingen. Verander de taal voor de Nederlandse definities, de Engelse vertalingen of de Franse vertalingen.

Judith Spiegel is een journaliste die in Jemen woonde en werkte. Ze schreef een boek over haar leven in dit zeer conservatieve land.

Een paar weken later is er weer een huwelijk, in precies dezelfde zaal en met precies dezelfde dingen. Maar één ding is hier anders, en dat weten alleen Nadia en ik. En dat is maar goed ook. De bruid vandaag trouwt met een vriend van ons, Ali. Er is één probleem: Ali is homo. Mensen die homo zijn kunnen in Jemen de doodstraf krijgen. Het is dus niet zo vreemd dat Ali dat tegen bijna niemand zegt.
De avond voor zijn huwelijk is er een feestje georganiseerd bij een van zijn vrienden thuis. In de tuin van Adel, die ook homo is, kwamen Nadia en ik met zo’n twintig homoseksuele mannen bij elkaar om de laatste avond van Ali als vrijgezel te vieren. Want morgen zou het voorbij zijn, morgen zou Ali trouwen. Zoals zijn familie wilde, en zoals het voor hem niet anders kon. Hij moet met een vrouw trouwen als hij in Jemen een normaal leven wil hebben. Een normaal dubbelleven. Adel had alles gedaan om de avond zo gezellig mogelijk te maken. Iedereen bracht eten mee, er was zelfs wijn en er was een muziekband, ook allemaal homo’s. De elektriciteit viel uit en we dansten met zaklampen. Ali huilde. En ook later bleef Ali huilen. Niet meer hardop, maar vanbinnen. Als ik hem zie, en dat is minder vaak dan voor zijn huwelijk, is hij altijd verdrietig. Omdat hij niet kan zijn wie hij wilde zijn en dat is zwaar voor hem. Ik moet dan denken aan de avonden dat Ali nog niet getrouwd was. Hij ging toen altijd naar de energieke gayparty’s in Sana’a. Want die zijn er, meestal georganiseerd door homo’s van de Amerikaanse ambassade. Want die zijn er ook, opvallend veel. Ik vroeg ooit waarom dat was en ze vertelden mij dat de Amerikanen liever geen gezinnen naar Jemen sturen. Op die manier kwamen er veel homo’s naar dit land. En als ze dan Jemen ‘gedaan’ hadden, mochten ze daarna iets leuks kiezen, ‘Madrid of zo.’

Er werd in strakke T-shirts op het vloerkleed voor de televisie gedanst. Op Gloria Gayner en Madonna. De meeste gasten van het feest waren verloofd of getrouwd en dansten tot het einde. Tot iedereen weer naar vrouw en kinderen moest. Die zullen niet snel weten wat er gebeurde. Eigenlijk is het niet moeilijk om homo te zijn in Jemen. Mannen en vrouwen leven voor een groot deel apart. Mannen zijn al hun vrije tijd met andere mannen, vrouwen met vrouwen. Dus dat Ali veel bij zijn vrienden zit, is heel gewoon.