Over Eudu.eu

Wat is Eudu.eu?
Eudu is een website voor iedereen die Nederlands leert. Grammaticaregels en andere onderdelen van de Nederlandse taal worden hier op een visuele manier uitgelegd met simpele regels en leuke voorbeelden. Dat maakt het een stuk makkelijker om deze regels te onthouden. Ook vind je hier fragmenten uit boeken die eenvoudiger zijn gemaakt, zodat als je in het Nederlands begint te lezen, je niet enkel de tekstjes uit leerboeken hebt, maar ook kennis kan maken met de boeken die Nederlanders en Belgen zelf lezen.

Hoe is deze website begonnen?
Ik heb zelf verschillende vreemde talen (Pools, Russisch, Frans en Duits) geleerd en had vaak moeite met geschreven grammaticaregels. Ik zette de regels voor mezelf in tabellen, schemaatjes of tekeningen om ze makkelijker te onthouden. Als NT2-docent zie ik dat veel studenten dezelfde leerstijl hebben als ik destijds had en dat ook zij geholpen zijn met een grafische weergave van de “abstracte” grammatica.

Grammaticaregels en terminologie
Op deze website staan versimpelde regels, zodat ze makkelijk te onthouden zijn en je ze op het juiste moment toe kan passen. Veel regels zijn in werkelijkheid complexer en er zijn uiteraard tal van uitzonderingen op deze regels. Maar als je een basisregel waarmee je in 97% van de gevallen op het correcte antwoord komt makkelijk kan onthouden, is het een handig handvat om te gebruiken. Hetzelfde geldt voor de terminologie die gebruikt wordt: ik heb bewust de termen gebruikt die de meeste mensen begrijpen, hoewel sommige strenge filologen zullen beweren dat die de lading niet 100% dekken.

Over de auteur
Ik (Bas van der Ham) ben docent Nederlands als vreemde taal aan de Adam Mickiewicz-universiteit in Poznań, Polen. Ik kom uit Nederland, ben van opleiding leerkracht, filoloog en pedagoog en geef sinds 2008 Nederlandse les aan anderstaligen. Voordat ik in Poznań werkte, heb ik in Brussel o.a. gewerkt in de taalschool van de Université Libre de Bruxelles.

Technisch
Deze website toont geen advertenties, werkt niet met cookies en gebruikt alleen materiaal van servers die door Privacy Badger als veilig worden bestempeld. De inhoud van de hele website is gratis toegankelijk en het onderhouden van de website is dus vrijwilligerswerk. Alle afbeeldingen, teksten, vertalingen, scripts, lay-out etc. zijn eigen materiaal en het auteursrecht ligt dus bij de maker van de website.